Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ε.ΨΗ.ΜΕ. // Ανακοίνωση άσκησης Α04 // "Αναζήτηση, εφαρμογή, και επίδειξη τεχνικών επεξεργασίας ψηφιακών φωτογραφικών εικόνων"

Λαμβάνετε την ανακοίνωση της τέταρτης σας άσκησης, καθώς και πόρους σχετικούς με τη θεματολογία του μαθήματος στο οποίο βασίζεται η άσκηση. Η παράδοση της άσκησης θα γίνει εντός της εβδομάδας (θα καθοριστεί αργότερα, ωστόσο συνιστώ έντονα να αρχίσετε να εργάζεστε από τώρα), στα αντίστοιχα εργαστηριακά τμήματα με τη μορφή παρουσίασης, και ταυτόχρονης ηλεκτρονικής υποβολής των ψηφιακών αρχείων. Απουσία κατά το μάθημα (αδυναμία παρουσίασης), ή παράλειψη στην ηλεκτρονική υποβολή (αδυναμία παράδοσης) συνεπάγεται αυτόματα βαθμολογική ποινή 50%.

Σκοπός της άσκησης είναι α) να αντιληφθείτε τη σημασία της έρευνας για την αναζήτηση πηγών στο διαδίκτυο και αλλού, β) να αναπτύξετε ικανότητες αυτό-εκμάθησης και γ) να εξασκηθείτε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων χρήσης προγραμμάτων επεξεργασίας ψηφιακών φωτογραφικών εικόνων όπως είναι τα Adobe Photoshop και Gimp.

Ο εκτιμώμενος χρόνος απασχόλησης για αυτή την εργασία είναι:
Εύρεση, αξιολόγηση και επιλογή πηγών 1-2 ώρες,
Μελέτη και εφαρμογή της τεχνικής ή μεθοδολογίας 2-4 ώρες,
Προετοιμασία για την παράδοση 1-2 ώρες.

Η άσκηση μπορεί να είναι ατομική, ή ανάλογα με την επιλογή του θέματος, μπορεί να γίνει από ομάδα έως δύο σπουδαστών (ο βαθμός δυσκολίας και ο σχετικός φόρτος εργασίας για την εφαρμογή της επιλεγμένης τεχνικής θα πρέπει να δικαιολογεί τη σύσταση ομάδας). Η επιτυχής ή μη ολοκλήρωση της άσκησης θα εξαρτηθεί από την καταλληλότητα της επιλογής σας ως προς το θέμα που θα επιλέξετε να παρουσιάσετε (εάν δηλαδή πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη τεχνική), το βαθμό επιτυχούς εφαρμογής της τεχνικής που θα παρουσιάσετε (εάν δηλαδή μπορέσατε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική με επιτυχία) καθώς και από το βαθμό επιτυχίας της παρουσίασης που θα κάνετε και θα σας πιστώσει με τον αντίστοιχο βαθμό. Θα αξιολογηθεί τόσο το ουσιαστικό μέρος (δηλαδή αυτό που δημιουργήσατε εφαρμόζοντας την τεχνική, επιδεικνύοντας ότι μπορέσατε να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την επίτευξη του αποτελέσματος), όσο και η αποτελεσματικότητα της παρουσίασης που θα κάνετε (επιδεικνύοντας ότι έχετε μελετήσει και κατανοήσει το θέμα σας, καθώς και ότι έχτε εξασκηθεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων παρουσιάσεων).

Ακολούθως παραθέτω την προτεινόμενη μεθοδολογία εργασίας, για την υλοποίση της άσκησης.

Πριν ξεκινήσετε καλό έναι να "φρεσκάρετε" την επίδειξη που έγινε στην τάξη μελετώντας τους ακόλουθους πόρους:
http://oreilly.com/catalog/photoretouchadn/chapter/ch06.pdf
(Από το βιβλίο Photo Retouching with Photoshop: A Designer's Notebook, By Marie Laure Clec´h)
http://en.wikipedia.org/wiki/Compositing
( Άρθρο με πληροφορίες για τις τεχνικές compositing και matte painting που χρησιμοποιούνται κυρίως στον κινηματογράφο, σας εισάγει στην έννοια της μάσκας)
http://www.youtube.com/watch?v=0WJStGfCLXU
(Παρουσίαση των βασικών καταστάσεων ανάμειξης μεταξύ layers, και επίδειξη μιας τεχνικής διόρθωσης φωτογραφίας με λάθος φωτομέτρηση)

Προσπαθήστε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο τεχνικές και μεθοδολογίες επεξεργασίας ψηφιακών φωτογραφικών εικόνων για την επίτευξη διαφόρων στόχων. Χρησιμοποιήστε την αναζήτηση μέσω Google με πιθανές λέξεις κλειδιά "τεχνικές photoshop", "photoshop tecjniques", "photoshop tutorial" και άλλες αντίστοιχες φράσεις. Εξετάστε και αξιολογήστε τα αποτελέσματα, επιλέγοντας μια τεχνική η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον. Μπορείτε να οργανώσετε μικρές ομάδες εργασίας για την κοινή αναζήτηση, επισκόπηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

ΕΡ.: Ακολούθησα τις οδηγίες αναζήτησης, αλλά η πλειονότητα των πόρων που βρίσκω αναφέρεται σε τεχνικές δημιουργίας κουμπιών, σχεδίασης προτύπων θεμάτων ιστοσελίδων, και άλλων σχεδιαστικών εφέ.
ΑΠ.: Η αλήθεια είναι πως, αντίθετα με το μύθο που θέλουμε να πιστεύουμε (ότι δηλαδή το Adobe Photoshop απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε φωτογράφους) στην παραγματικότητα σημαντικές εφαρμογές του σχετίζονται με το graphic design. Είναι πιθανό λοιπόν, πολλές από τις τεχνικές που θα ανακαλύψετε να απευθύνονται σε γραφίστες. Προσοχή! Πρέπει να αποφύγετε να επιλέξετε τις έντονα γραφιστικές εφαρμογές και να προσπαθήσετε να εστιάσετε την προσοχή σας σε τεχνικές που έχουν εφαρμογή στο χώρο μας.

Μια πρόχειρη έρευνα με οδήγησε γρήγορα σε κάποιες ενδιαφέρουσες τεχνικές (είστε ελεύθεροι να τις χρησιμοποιήσετε), σίγουρα όμως θα μπορέσετε να ανακαλύψετε περισσότερες.
Fake model photography
http://recedinghairline.co.uk/tutorials/fakemodel/index.html
How to Simulate X-Ray Photography in Photoshop
http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/quick-tip-how-to-simulate-x-ray-photography-in-photoshop/
How to turn your photo into movie-like effect using Photoshop
http://ebin.wordpress.com/2007/03/21/how-to-turn-your-photo-into-movie-like-effect-using-photoshop/
The Velvia Effect
http://pshero.com/photoshop-tutorials/photo-effects/the-velvia-effect
Create a Retro Photo and Background
http://www.denisdesigns.com/blog/2009/04/create-a-retro-photo-and-background/

Έχοντας ολοκληρώσει την έρευνα, επιλέξτε την τεχνική που σας άρεσε, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες υποδείξεις. Μελετήστε το άρθρο προτού συνεχίσετε, ώστε να επιβεβαιώσετε πως οι οδηγίες είναι επαρκείς και ότι μπορείτε να επαναλάβετε τα βήματα. Για την αποφυγή άσκοπων επαναλήψεων της ίδιας τεχνικής, καταχωρήστε την επιλογή σας σε αυτή τη φόρμα και επιβεβαιώστε πως κανείς άλλος συνάδελφος (από την εργαστηριακή σας ομάδα) δεν θα παρουσιάσει την ίδια τεχνική.

Τώρα πρέπει να βρείτε κάποια φωτογραφία στην οποία θα εφαρμόσετε την τεχνική. Η φωτογραφία μπορεί να είναι δική σας, ή μπορείτε να αναζητήσετε κάποια φωτογραφία μέσα από το Flickr ή από κάποια φώτο-τράπεζα όπως το Stock.XCHNG ή το freepixels. Στην περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε φωτογραφία κάποιου τρίτου προσώπου, υπενθυμίζω πως τίθεται ζήτημα περί των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού. Πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, όπου ιδιαίτερα εσείς (ως εν δυνάμει δημιουργοί πνευματικών έργων) θα πρέπει να αναπτύξετε σχετικές ευαισθησίες και πάντοτε να το λαμβάνετε υπόψη σας. Καθώς δεν αποτελεί αντικείμενο του μαθήματος, δε μπορούμε να επεκταθούμε εκτενώς σε αυτό, ωστόσο συνιστώ να ενημερωθείτε για τη διεθνή πρωτοβουλία Creative Commons και τον ισχύοντα νόμο 2121/93 (ΦΕΚ A 25/1993) περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει την εφαρμογή της τεχνικής στην εικόνα σας, θα υποβάλετε την άσκηση ηλεκτρονικά, μέσω της υπηρεσίας Pithos σε προκαθορισμένο μοιραζόμενο φάκελλο προσβάσιμο από Οther's Shared/ekokkoris@teiath.gr/ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ/Α04. Η υποβολή της άσκησης θα είναι τυποποιημένη ως προς την ονομασία των αρχείων με τη μορφή Α04-ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ-ΕΠΩΝΥΜΟ-ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ και θα περιλαμβάνει το αρχικό μη τροποποιημένο ψηφιακό αρχείο, το τελικό επεξεργασμένο ψηφιακό αρχείο, καθώς και ένα συνοδευτικό κείμενο 150-250 λέξεων που θα καταγράφει:
Τον τίτλο της τεχνικής που υλοποιήσατε
Συνοπτική περιγραφή της τεχνικής και της μεθοδολογίας υλοποίησης
Την προέλευση της αρχικής εικόνας
Την προέλευση της τεχνικής.
ΕΡ.: Πως θα κάνω αναφορά της προέλευσης των πηγών μου; Να κάνω copy και paste το link στο Internet;
ΑΠ.: Όχι, δεν είναι αρκετό. Επί ποινή απόρριψης της εργασίας (λογοκλοπή), η αναφορά στις πηγές θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του σχετικού βοηθήματος που σας έχει διατεθεί στη θεωρία, και θα ακολουθεί το πρότυπο βιβλιογραφικών αναφορών MLA. Εναλλακτικά συμβουλευτείτε το συνημμένο.

Έχοντας ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή, προετοιμαστείτε ώστε να επιδείξετε την τεχνική που εφαρμόσατε, μέσω μιας παρουσίασης διάρκειας έως 5 λεπτών. Να αποσαφηνιστεί, πως δεν καλείστε να επαναλάβετε στο ακροατήριο τα βήματα της τεχνικής, αλλά να παρουσιάσετε συνοπτικά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και τη μεθοδολογία εργασίας για την υλοποίηση του (σύμφωνα με τον τρόπο που αντίστοιχα παρουσίασα την τεχνική του compositing στο σχετκό μάθημα). Καθώς η παρουσίαση σας οφείλει να είναι σύντομη, στοχευμένη, ουσιαστική και περιεκτική, συνιστώ έντονα να επενδύσετε χρόνο για να εξασκηθείτε.

Καλή επιτυχία!

Υ.Γ.: Θα λάβετε σχετικά σύντομα την ανακοίνωση της άσκησης Α03 (σχετίζεται με τη συνάντηση όπου κάναμε επίδειξη του Adobe Photoshop), οδηγίες ως προς τη μορφή παράδοσης της άσκησης Α02 (σχετίζεται με τη συνάντηση όπου κάναμε επίδειξη των social media και άλλων online υπηρεσιών), ενώ φροντίστε να έχετε μαζί σας στην επόμενη συνάντηση μας τη φωτογραφία (όχι αναγκαστικά, αλλά κατά προτίμηση σε RAW μορφή) που έχω ζητήσει με το προηγούμενο e-mail μου.

Υ.Γ.2.: Ως δεύτερο συνημμένο, ένα μικρό δώρο (δε σχετίζεται με τις εργαστηριακές μας συναντήσεις, αλλά πιστεύω πως όποιος το επιθεωρήσει, δε θα χάσει).
-Ποιος γνωρίζει τι επιφυλάσσει το εγγύς μέλλον, άλλωστε;..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τις εντυπώσεις σας, ή κάνετε επισημάνσεις και προτάσεις για τη βελτίωση του άρθρου.